marți, 16 octombrie 2012

Rolul jurnalismului in comunicare

Jurnalismul reprezintă activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane. Cei ce practică jurnalismul se numesc jurnaliști.
Definiția cea mai generală a genului ne trimite la accepția din logică, valabilă atât în științele naturii, cât și în arte, filosofie, ziaristică: "Clasă de obiecte care au note esențiale comune și cuprind cel puțin două specii" (Dicționarul explicativ al limbii române). In teoria literaturii, "genul trebuie conceput ca o grupare de opere literare bazată, teoretic, atât pe forma externă (structura) cât și pe forma internă (atitudinea, tonul, subiectul și publicul cărora ele se adresează)."
In societatea actuala, mass-media joaca un rol crucial in viata sociala, devenind, de-a lungul timpului, o putere crescanda si indispensabila, cu o influenta puternica asupra segmentelor societatii. Prezenta lor activa se simte in viata financiar- bancara, in dezvoltarea industriei, in evolutia tehnologiei, in viata politica, dar si in viata cotidiana, construind la randul lor o industrie proprie.
Sapte conditii pentru un bun jurnalist.
  1. Sa cunoasaca cel putin 2 limbi
  2. Sa aiba o specialiare in acest domeniu
  3. Sa aiba gradul de inteligenta ridicat
  4. Sa se exprime corct si coerent
  5. Sa aiba un nivel de cultura aprofundat
  6. Sa aiba rabdare si sa tina fata la problemele ce vor aparea
  7. Sa aiba o inima dura
Se pune întrebarea dacă orice temă poate fi tratată prin orice gen publicistic. Teme de mare anvergură, evenimente și fapte cu largi implicații reclamă folosirea unor genuri cu o mai mare pondere a aspectului comentativ (articolul, ancheta), iar teme, evenimente și fapte de interes mai periferic pot fi prezentate prin genuri în care predomină aspectul informativ (știre și altele).
Aceasta tema imi dezvolta competente chei necesare in viata cum ar fi: cele culturale, ligvistice, educationale, si de interpretare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu